Varför är fotografer så dyra?
Det kan verka som mycket pengar att lägga ut då man går till en fotograf och en vanlig tanke är att det borde inte vara så dyrt, eller hur?
Tänkte här berätta lite om vad som kostar och slå ihjäl myten om att fotografer har ett lyxjobb :) .

Sen är det ju så att halva förtjänsten för fotografen går åt till skatter och sociala avgifter mm.

Inte får man behålla hela kakan heller :)


För en fotograf gör så mycket mer än bara trycker på en knapp.UTRUSTNING:

Kamerautrustning är jättedyrt. Utöver kamera, jag har två så jag alltid har en backupp med mig. Och man behöver flera olika objektiv som passar för porträtt. De tre jag använder vid porträttfotografering är Sigma 35mm 1.4 , Sigma 50mm 1.4 och Tamron 85 mm 1.8

Men det räcker inte med kamera och objektiv utan det behövs flera minneskort i bra kvalité, flera batterier, hårddiskar, dator, kameraväska, stativ mm. Blixt och stativ. Och annat smått och gott. Att komma undan med under 20 000 kr för en enkel begagnad basutrustning är svårt. Så utrusning är en dyr investering för en fotograf.

Förrutom utrustning:

För att kunna redigera bilder och även kunna visa upp bilderna så finns det även en kostnad/prenumeration för olika program. Jag använder mig utan Adobe Bridge och Photoshop för redigering och Pixieset för leverans av bilder. Filtar att sitta på, fina paraplyer ifall det blir regn och nåt att dricka eller tugga på åt kund ifall energin tryter.

Tid som är osynlig:

Tiden börjar vid kontakt med kund. Ofta åker jag ut ett par ggr innan fotograferingen till lite olika platser och rekar ljus mm. Jag ser över min utrustning och packar den. Urval, redigering, leverans och kontakt med kund.

Urval och redigerin:

Här går det åt mest tid och det kan röra sig om allt mellan 3 timmar till 8 timmar. Ibland har jag suttit längre än så och det är för att jag är noga med att det ska blir så bra som möjligt.

Jag går igenom alla bilder. Kastar de bilder där någon blinkar eller dubbletter. Sen börjar själva redigering från Bridge till Camera raw och därifrån till Photoshop. Skapar galleri åt kund med både högupplösta till skärmupplösta bilder.